Siirry suoraan sisältöön

Erityistehtäväyhtiö Työkanava Oy:n toiminta päättyy – osatyökykyiset uhkaavat jäädä heitä tarvitsevien yritysten ulottumattomiin

29.4.2024

Valtion erityistehtäväyhtiön Työkanava Oy:n toiminta nykymuodossaan loppuu. Hallitus päätti asiasta 16.4. päättyneessä kehysriihessään.

Työkanava Oy aloitti vuonna 2022, jolloin sen perustamiseksi säädettiin laki palauttamaan pitkäaikaistyöttömiä, osatyökykyisiä ja työhön halukkaita takaisin työmarkkinoille. Kyseessä on ollut työmarkkinoidemme tarpeeseen räätälöity, testattu ja toimivaksi todistettu kohtaantomalli: se tuo työelämään pitkäaikaistyöttömät, jotka haluavat töihin, mutta joita kukaan ei ole tähän mennessä työllistänyt. Yhtiön palvelut on hinnoiteltu markkinaehtoisesti, markkinoita häiritsemättä.

”Lähtökohtaisesti lailla säädetty toiminta on tarkoitettu pysyväksi, eikä vajaan kahden toimintavuoden jälkeen alas ajettavaksi. Suomessa on noin 410 000 työikäistä osatyökykyistä, joista 240 000 on ilman työtä. Nämä ovat nimenomaan heitä, joita kukaan yritys ei ole nähnyt – koska heitä ei ole ennen Työkanavan palvelua tunnistettu. Tällaisia ovat esimerkiksi liikenneonnettomuuden vuoksi invalidisoituneet tai uupumuksen selättäneet”, Työkanavan toimitusjohtaja Sari Nikkola sanoo.

Työhön halukkaat työntekijät on ohjattu Työkanavaan TE-palveluista hallinnollisesti monipolvisen prosessin kautta:
”Tämä on tuonut kankeutta ja hitautta tilanteeseen, jossa nopeasti työvoimaa tarvitsevat asiakasyrityksemme ovat joutuneet odottamaan. Lisäksi vaikeimmassa työmarkkina-asemassa olevien työnhakijoiden ohjauksen mallintaminen on vaatinut aikaa. Yritykset ovat kuitenkin olleet oikein tyytyväisiä löytämiimme työntekijöihin”, Nikkola kertoo.

TE-palvelut ovat historiallisesti suurimman muutoksensa edessä, kun ne siirtyvät valtiolta kunnallisille työllisyysalueille vuonna 2025. Työkanavan lopettaminen poistaa työllisyysalueilta yhden keinon ratkaista vaikeasti työllistyvien työllistymisen esteitä.

Työkanava on vastannut asiakkailleen eli yrityksille tarjottavan työntekijän perehdytyksestä ja työn ohjaamisesta aina TES-tasoiseen palkanmaksuun saakka. Tavoitteena on ollut pitkäjänteinen hyöty yritykselle sekä koko Suomelle niin, että asiakasyritys palkkaa ja vakinaistaa työntekijän. Näin on jo tapahtunut.

Menetetyt työurat tuovat Suomelle 200 miljardin laskun

Nikkola painottaa, että Työkanavan työllistämille ihmisille on perinteisesti tarjottu kuntoutusta, valmennusta ja osaamisen lisäämistä. Puuttuva tekijä on ollut työpaikat, mitä ratkaisemaan Työkanava nimenomaan perustettiin:

”Työpaikkoja ei kuitenkaan luoda tyhjästä ja viime vuoden haastava taloustilanne heikensi mahdollisuuksia löytää sopivia asiakasyrityksiä. Tilanne oli selkeästi kääntymässä parempaan tämän vuoden alussa, mutta Työkanavalle ei annettu aikaa näyttää potentiaaliaan”, toimitusjohtaja Sari Nikkola toteaa.

Jokainen menetetty työura maksaa yhteiskunnalle vähintään 2 miljoonaa euroa. Kun työelämästä syrjään jääneitä on 100 000, aiheutuu tästä 200 miljardin euron menetys meille kaikille suomalaisille.

”Käytännössä kaikissa Euroopan maissa on valtion omistuksella tai ohjauksella rakennettu työtä tarjoava toimija tai niiden verkosto. Samalla kroonista työvoimapulaa kärsiviltä yrityksiltä vietiin yksi rekrytointikanava pois, puhumattakaan sosiaalisen vastuun kantamisesta”, toimitusjohtaja Sari Nikkola sanoo.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Sari Nikkola, puh. 050 467 8189, sari.nikkola@tyokanava.fi
www.tyokanava.fi

Mediatiedote julkaistu 18.4.2024

Siirry takaisin sivun alkuun