Siirry suoraan sisältöön

Rinnekodeilla työskentelee jo useampi täsmätyökykyinen osaaja – potentiaalista työvoimaa on tärkeää tehdä näkyväksi

31.1.2024

Työkanava ratkaisee maamme työvoimapulaa ja tarjoaa yrityksille piiloon jääneen työvoiman. Syksystä 2022 asti toimineen Työkanavan tavoitteena on löytää hakijoille työpaikat, jotka vastaavat heidän osaamistaan ja kykyjään.

Rinnekotien ja Työkanavan yhteistyö alkoi vuonna 2023. Hyvin toimineen kumppanuuden myötä Rinnekodit ovat työllistäneet tähän mennessä jo kolme osatyökykyistä, eli täsmätyökykyistä henkilöä Työkanavan kautta. Työtehtäviä räätälöitiin jokaisen työntekijän vahvuuksien mukaan. Sopeutuminen uuteen työyhteisöön on antanut työntekijöille eväitä omien vahvuuksiensa löytämiseen, sekä rohkaissut kokeilemaan uutta ja laajentamaan tehtävänkuvia.

Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sote-palveluja ikääntyneille, kehitysvammaisille, eri tavoin vammautuneille, riippuvuushäiriöisille ja asunnottomille henkilöille, lapsille ja nuorille sekä muille erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Työkanavan työntekijät ovat työllistyneet Rinnekotien eri toimintakeskuksiin työllistymisen ja osallisuuden palveluihin.

”On tärkeää tehdä näkyväksi täsmätyökykyisten potentiaalia työvoimana ja tuoda esiin meidän positiivisia kokemuksiamme tästä työllistymisen tavasta. Jos me sotealalla tuemme ennakkoluulottomasti täsmätyökykyisiä työpoluillaan, niin miksi ei jokin muukin organisaatio tekisi niin? Näen myös, että meidän omat asiakkaammekin voisivat tulevaisuudessa löytää omia työpolkujaan Työkanavan kautta”, sanoo Rinnekotien palvelualuejohtaja Satu Granberg

Merkitykselliset tehtävät löysivät tekijänsä

Alussa Työkanavan asiantuntijat kartoittivat yhdessä Rinnekotien kanssa työtehtäviä, joihin oli lähitulevaisuudessa aukeamassa työpaikkoja. Granbergin mukaan esimerkiksi kodinhuolto on erittäin merkityksellistä työtä, johon on kuitenkin ollut haastavaa löytää ihmisiä perinteisiltä työmarkkinoilta.

”Tällaisista tarpeellisista tehtävistä oli hyvä lähteä liikkeelle Työkanavan kanssa, sillä ne eivät vaadi työntekijältä heti esimerkiksi suoraa asiakaskontaktia. Iloksemme löysimme sopivan henkilön myös lähihoitajan räätälöityihin tehtäviin. Työkanavan palveluesihenkilö Kim Lautamolla oli lisäksi aiempaa kokemusta toiminnastamme, mikä helpotti entisestään työn muokkaamista ja perehdytystä.”

Työkanavan kautta tulleiden työntekijöiden työnkuvat ovat vähitellen muokkautuneet, kun työntekijä on kokemuksen kartuttua toivonut esimerkiksi työajan laajentamista, tai halunnut opetella uusia tehtäviä. Rinnekotilaisten mukaan turvallinen työyhteisö mahdollistaa oppimisen ja kokeilemisen, kun tukea löytyy aina läheltä. Varsinkin kokeneempien työntekijöiden kanssa oppiminen voi olla myös vastavuoroista.

”Meidän yksikössämme koko tiimin kokemukset ovat olleet todella positiivisia. Saimme joukkoomme ihmisen, jonka vahva ammatillinen osaaminen ja kokemus näkyy. Hän on ollut todellinen piristysruiske porukassamme. Yleisestikin koko työllistämisprosessi Työkanavan kanssa on ollut varsin onnistunut, kun meidän tarpeemme ja uusien työntekijöiden osaaminen on saatu kohtaamaan niin hyvin ”, Rinnekotien toimintakeskus Seljan yksikönjohtaja Elina Halonen kertoo.

Rohkeudella rikkautta työyhteisöön

Rinnekodeilla on tehty hieno havainto, kun työyhteisöltä on kerätty kokemuksia Työkanavan työntekijöiden kanssa toimimisesta: Osa ei heti edes hoksaa, mistä puhutaan, koska täsmätyökykyisistä tekijöistä on tullut niin kiinteä osa työyhteisöä. Toiveissa onkin jatkaa yhteistyötä ja selvittää myös mahdollisuuksia sen laajentamiseen.

“Työnantajien pitäisi olla rohkeita työllistämään, sillä nämä asiat ovat tärkeitä sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmasta. Monissa yrityksissä on paljon sellaisia töitä, joita voisi pilkkoa pienemmiksi tehtäviksi. Niitä tekemään voisi sitten löytyä täsmätyökykyisiä henkilöitä, joiden vahvuudet sopivat tehtäviin, ja samalla muidenkin työtä pystytään järkeistämään. Tämä edellyttää työnantajalta ja työyhteisöltä mukautumista, mutta tuo mukanaan moninaisuuden rikkautta. Meillä jokaisella on omat hienot erityispiirteemme, eikä niitä tule nähdä heikkouksina.”
Satu Granberg

Kanssamme et jää yksin, sillä me Työkanavalla kannamme vastuun työntekijästämme alusta loppuun asti.

Artikkelin kuva: Rinnekotien Minä ja Tulevaisuus -ryhmä koolla.

Siirry takaisin sivun alkuun