Siirry suoraan sisältöön

Työkanavan Aada työllistyi Suomen Ympäristöopistolle – tehtävä kasvoi tekijänsä näköiseksi

27.10.2023

Työkanava ratkaisee maamme työvoimapulaa ja tarjoaa yrityksille piiloon jääneen työvoiman. Syksystä 2022 asti toimineen Työkanavan tavoitteena on löytää hakijoille työpaikat, jotka vastaavat heidän osaamistaan ja kykyjään.

Kun Suomen Ympäristöopisto Sykli harkitsi aulapalveluhenkilön rekrytoimista, täysin uuden tehtävän työnkuva ei ollut vielä hahmottunut tarkasti. Työkanava kuitenkin tarjosi mahdollisuuden kokeilla matalalla kynnyksellä, millaiseksi arki muodostuisi heidän löytämänsä sopivan henkilön kanssa. Pian Työkanavan työntekijä Aada Heilimo aloitti tehtävässä ja palaset loksahtivat kohdilleen. Työtehtävä on muovautunut vähitellen entistäkin monipuolisemmaksi niin, että teknologian kanssa taitava Heilimo avustaa työkavereitaan myös teknisissä haasteissa.

Työ tekijänsä näköiseksi

”Tarvitsimme jonkun, joka olisi kouluttajiemme työn tukena käytännön järjestelyissä ja pohdimme, olisiko osa-aikainen aulapalveluhenkilö hyvä ratkaisu. Työkanava auttoi meitä räätälöimään työnkuvaa ja sitten saimmekin jo tiedon, että täällä olisi Aada, jolle tehtävä voisi sopia hyvin. Tämä oli meille hyvin riskitön työllistämisen tapa. Olemme olleet tosi tyytyväisiä siihen, että Aada on paikalla”, Syklin toimitusjohtaja Mia O’Neill kertoo.

Aada solmi työsopimuksen Työkanavan kanssa ja hänet valmennettiin tehtäväänsä. Työkanavan palveluesihenkilö tarjoaa aina tukea arjessa, työn aloittamisessa ja tehtävien muovaamisessa sekä työnantajalle että -tekijälle sopiviksi.

“”Tykkään siitä, että päiväni ovat niin vaihtelevia. Aina tulee jotain uutta ja on kiva ottaa erilaisia haasteita vastaan. Aluksi työhöni kuului muun muassa oppilaiden vastaanottoa, kahvin keittoa, yleisen siisteyden ylläpitoa ja kouluttajien sekä opettajien avustamista. Nyt on ollut jatkuvasti enemmän myös esimerkiksi laitteiden ja tietokoneiden kunnossapitoon liittyviä tehtäviä. Viikoittain täällä tulee eteen jotain haastetta esimerkiksi Teamsin kanssa, ja näissä olen sitten muiden apuna”, Heilimo kuvailee.”

Myös työyhteisön vastaanotto on ollut lämmin. Syklin uusien toimitilojen suuri aula tuo ihmisiä viettämään aikaa samaan paikkaan ja Heilimo jutustelee päivän mittaan työkavereidensa lisäksi myös oppilaiden kanssa.

Stressivapaat ratkaisut lisäävät intoa tehdä töitä ja työllistää

Heilimolla on kivi- ja metallisepän koulutus ja aiemmin hän on työskennellyt monenlaisissa tehtävissä muillakin aloilla, aina kahvikoneiden huollosta graafikon töihin. Vuonna 2018 alkoi sairastumisen vuoksi pidempi työttömyysjakso, joka päättyi viimein Työkanavan kautta tarjoutuneeseen tilaisuuteen hankkia omaan tilanteeseen soveltuvaa työtä.

”Välillä sairauden kanssa on päiviä, kun en pysty lähtemään töihin. Työkanavalla nämä tilanteet on huomioitu jo ennalta. Hankalan tilanteen tullen minun ei ole tarvinnut huolestua poissaoloista, vaan olen voinut ottaa rauhassa ja sitten taas seuraavana päivänä yrittää uudelleen. Koskaan ennen ei ole ollut näin hyvää tilannetta. Töihin on ollut helppo ja mukava mennä ja silloin jaksaa myös yrittää ja tehdä parhaansa”, Heilimo sanoo.

Myös O’Neillin mielestä tilanne on win-win:

“”Pk-yrityksenä meillä ei ole isoa HR-tiimiä ja sen tarjoamaa tukea, mutta nyt tämä osaaminen on tullut Työkanavalta. Se on samalla tukena myös työntekijälle. Meillä yhteinen sävel on löytynyt hienosti ja kaikki sujunut mallikkaasti. Koen myös tärkeäksi tiedon, että mahdollisissa haasteissa Työkanava auttaisi puolin ja toisin. On hienoa, että työllistyminen avautuu työhaluisille ihmisille ihan eri tavalla kuin mihin maassamme on aiemmin totuttu. Sanoisin työnantajille terveiset, että tätä kannattaa kokeilla – voit yllättyä iloisesti!””

Kanssamme et jää yksin, sillä me Työkanavalla kannamme vastuun työntekijästämme alusta loppuun asti.

Artikkelin kuva: Suomen Ympäristöopisto SYKLI. Kuvassa vasemmalla Aada Heilimo ja oikealla Syklin toimitusjohtaja Mia O’Neill.

Siirry takaisin sivun alkuun