Siirry suoraan sisältöön

Uusi valtio-omisteinen henkilöstöpalvelualan yritys nostaa esiin osatyökykyisten kyvyt ja tarjoaa kasvun paikan työnantajille

13.4.2023

Tiedote 13.4.2023
Työkanava Oy
Julkaisuvapaa heti

Suomessa on arvioitu olevan jopa 200 000 osatyökykyistä. TE-toimistojen työttömien työnhakijoiden joukossa heitä on 30 000. Muihin työikäisiin verrattuna osatyökykyisten työllisyysaste on jopa viidenneksen alhaisempi*. Valtio-omisteinen Työkanava haluaa ratkaista osatyökykyisten työllistymisen haasteita yhdistämällä osatyökykyiset juuri heille sopivaan työhön. Uudenlainen henkilöstöpalvelualan yritys toivoo, että työnantajat näkisivät ihmisissä rajoitteiden sijaan kyvyt.

Työ- ja elinkeinoministeriön ohjauksessa toimiva uusi henkilöstöpalvelualan yritys Työkanava yhdistää työn ja kyvyt auttamalla osatyökykyisiä löytämään heidän osaamistaan vastaavat työtehtävät. Samalla se tarjoaa työnantajille ratkaisun työvoimapulaan.

“Työllistämme kaikkein vaikeimmassa asemassa olevia osatyökykyisiä henkilöitä. Tavoitteenamme on tukea työntekijöiden osaamista ja työmarkkinavalmiutta työllistämällä heidät juuri heidän kykyjään vastaaviin tehtäviin. Pidemmän tähtäimen tavoitteena on muuttaa suomalaista työelämää niin, että osatyökykyiset pääsisivät helpommin töihin ja kykenisivät itsenäisesti työllistymään avoimille työmarkkinoille”, kertoo Työkanavan toimitusjohtaja Sari Nikkola.

Syyt osatyökykyisyyden taustalla ovat moninaisia. Näitä voivat olla esimerkiksi vamma, pitkäaikaissairaus, vakavasta sairaudesta toipuminen, sosiaaliset syyt tai elämää kohdannut kriisi. Myös pitkäaikaistyöttömät voivat olla osatyökykyisiä.* Työkanava haluaa toiminnallaan ravistella yhteiskunnallista keskustelua osatyökykyisyydestä.
“Työmarkkinoilla etsitään usein täydellisiä monitaitureita, vaikka hyödyllisempää olisi etsiä täsmäkykyjä. Sopivien tehtävien äärellä osatyökykyinen voi loistaa, kun omia erityistaitoja pääsee käyttämään. Tällöin jopa heikkous voi kääntyä vahvuudeksi”, Nikkola sanoo
Kasvun paikka työnantajille

Työkanavan toimintaperiaate on yksinkertainen. Yhtiö palkkaa osatyökykyiset työsuhteeseen palvelukseensa ja välittää heidän työpanosta asiakasorganisaatioille. Organisaatioita voivat olla niin yksityisen puolen yritykset kuin kolmannen sektorin järjestöt tai muut julkisyhteisöt, jotka tarvitsevat työvoimaa.

“Vuokraamme työvoimaa suoraan organisaation tarpeisiin sekä myymme alihankintana valmiita palvelukokonaisuuksia, joita osatyökykyiset työntekijät voivat tehdä”, Nikkola sanoo.

Työkanava haluaa herätellä yrityspäättäjiä ja työnantajia pohtimaan, millaisia kykyjä työtehtäviin todella tarvitaan tai vastaavasti ei tarvita. Mitä paremmin työn kannalta merkittävät kyvyt tunnetaan, sitä helpommin yksilön on mahdollista löytää itselle merkityksellistä työtä.

“Jokainen työntekijä ansaitsee tulla nähdyksi taitojen ja vahvuuksien kautta. Tämä on kasvun mahdollisuus työnantajille sekä asenteiden muutoksen että liiketoiminnan kasvattamisen näkökulmasta”, Nikkola sanoo.

Voittoa tavoittelematon yritys

Työkanava ei tavoittele voittoa, vaan sen toiminnan kustannuksista arviolta yksi kolmasosa katetaan liikevaihdolla ja kaksi kolmasosa valtion avustuksilla. Ministeriölle annettiin valtuus myöntää yhtiölle rahoitusta vuonna 2022 yhteensä 20 miljoonaa euroa, josta puolet peruspääomana Suomen kestävän kasvun ohjelmasta ja puolet avustuksena valtiolta. Tulevien vuosien rahoitus on varattu valtiontalouden kehyspäätökseen. Määrärahoista päättää vuosittain eduskunta valtion talousarviossa.

Yrityksen tavoitteet ovat vahvasti sidoksissa työllistettävien määrään. Tällä hetkellä se tavoittelee noin parinsadan osatyökykyisen työllistämistä vuosittain. Työntekijät Työkanavaan osoitetaan TE-palvelujen kautta.

Lisätietoja antaa
Sari Nikkola
Toimitusjohtaja, Työkanava Oy
sari.nikkola@tyokanava.fi
Puh. +358 50 467 8189
Lähteet

*Työministeri Tuula Haataisen kolumni 16.2.2022 (Valtioneuvosto)
*Osatyökykyisyys, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Siirry takaisin sivun alkuun