Siirry suoraan sisältöön

Työkanavan ensimmäinen työntekijä työllistyi kaupan alalle

13.4.2023

Työkanava työllistää kaikkein vaikeimmassa asemassa olevia osatyökykyisiä työnhakijoita. Syksystä 2022 asti toimineen Työkanavan tavoitteena on löytää hakijoille työpaikat, jotka vastaavat heidän osaamistaan ja kykyjään. Työkanavan ensimmäinen työntekijä työllistyi Tokmannille.

Monipuolisia työtehtäviä

Työkanavan ensimmäinen työntekijä aloitti työt Tokmannilla tammikuussa 2023. Töiden aloittamisesta on kulunut nyt muutama kuukausi ja pääsimme kysymään, miten yhteistyö on sujunut. Tokmannin myymäläpäällikön, Marika Pöntisen mukaan yhteistyö on sujunut kaikin puolin hyvin. Marika toimii Työkanavan työntekijän esihenkilönä Tokmannilla. Hänelle osatyökyisten kanssa työskentely on tuttua, sillä Tokmannilla on esimerkiksi ollut harjoittelijoita erityisammattioppilaitoksesta.

Osatyökykyisen palkkaaminen saattaa joskus edellyttää työtehtävien räätälöintiä. Työkanavan palveluesihenkilöt ovat yritysten apuna tehtävien räätälöinnissä. He voivat myös tulla tarvittaessa tekemään koevuoron ennen kuin Työkanavan työntekijä aloittaa työt asiakasyrityksessä. Näin toimittiin myös Tokmannin kohdalla. Työkanavan työntekijä ja palveluesihenkilö kävivät yhdessä tutustumassa Tokmannin määrittelemiin työtehtäviin ennen töiden aloittamista. Näin varmistettiin, että tehtävät ovat sopivia työntekijälle ja onnistuminen työssä on mahdollista. Työkanavan työntekijä onkin päässyt tekemään monipuolisesti erilaisia myymälän hoitoon liittyviä tehtäviä. ”Tehtäviin kuuluu esimerkiksi asiakaspalvelu, kuorman purkaminen ja tarkastaminen, tuotesuojaus, etuvedot ja tavaroiden paikoilleen laittaminen”, luettelee Marika.

Oikea työyhteisö

Työkanavan tavoitteena on mahdollistaa osatyökykyisille kokemus tavallisesta työyhteisöstä. Tokmannilla tämä tavoite on saavutettu hienosti, kun työyhteisö on ottanut uuden työntekijän hyvin vastaan. Uuden työntekijän myötä työyhteisö on myös opetellut uudenlaisia tapoja toimia. Työkanavan työntekijöillä on aina jokin osatyökykyisyyteen vaikuttava tekijä. Tokmannilla työskentelevä työntekijä on viittomakielinen. ”Kommunikointi tässä tapauksessa on käyty vihkoa ja kynää apuna käyttäen, joku on opetellut myös hieman viittomaan”, kuvailee Marika työyhteisön vastaanottoa.

Ennakkoluulot pois

Lopuksi kysyimme Marikalta, että mikä hänen mielestään rohkaisisi yrityksiä palkkaamaan osatyökykyisiä työntekijöitä? Marika uskoo, että ennakkoluuloja kitkemällä ja jakamalla enemmän tietoa osatyökykyisten työllistämisestä madaltaisi yritysten kynnystä palkata osatyökykyisiä. Marika lähetti vielä terveiset yrityksille, jotka pohtivat osatyökykyisten työllistämistä:

”Suosittelen, aina on yhdelle käsiparille tarvetta. Kaikille pitää antaa mahdollisuus.”

Tokmanni on Suomen suurin halpakauppaketju. Noin 4 300 tokmannilaista helpottaa ihmisten arkea ja juhlaa tarjoamalla monipuolisen ja ajankohtaisen valikoiman kotimaisia ja kansainvälisiä merkkituotteita sekä muita laadukkaita tuotteita aina edulliseen hintaan.

Kuvituskuva Tokmanni: Tokmannilaiset uskovat reiluun kohteluun sekä hyvään perehdytykseen ja ohjaukseen. Tokmannilla pääsee tekemään monipuolisesti erilaisia myymälän hoitoon liittyviä tehtäviä.

Siirry takaisin sivun alkuun