Siirry suoraan sisältöön

Miksi se on niin vaikeaa?

13.3.2023 | Sari Nikkola

Miksi se on niin vaikeaa? Siis osatyökykyisten ja pitkään työttömänä olleiden työllistyminen. Yleisen työllisyystilanteen helpottuessakin pitkään työttömänä olleiden määrä pysyy sitkeästi korkealla tasolla.

Työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan lähes neljänneksellä pitkään työttömänä olleella TE-palvelujen asiakkaalla on jokin vamma tai sairaus, ja toisin päin: kaksi kolmannesta osatyökykyisistä työhakijoista on ollut työttömänä yli 12 kuukautta.

Kun henkilöllä on jonkin työllistymistä vaikeuttava vamma tai sairaus, ja työttömyys on kestänyt yli 12 kuukautta, työllistyminen harvoin tapahtuu helposti. Osa työllistymisen hankaluuksista johtunee rakenteista, osa hyvin erilaisista henkilökohtaisista tilanteista ja osa ihan tietämättömyydestä, ennakkoluuloista ja/tai viitseliäisyyden puutteesta puolin ja toisin. On mielenkiintoista, että pitkään työvoimapulasta kärsineet yritykset ovat usein myös inklusiivisen henkilöstöpolitiikan edelläkävijöitä.

Työkanavan toimintamalli madaltaa työllistymisen esteitä

“”Työkanava voi aidosti olla tapa tehdä työllistymisestä helpompaa, koska Työkanava ymmärtää niin työnantajia kuin hankalassa asemassa olevia työnhakijoitakin.””

Osatyökykyisten työllistyminen voi kuitenkin olla helpompaa. Työkanavan toimintamalli madaltaa rakenteiden luomia esteitä ja tukee työnhakijan lisäksi yhtä lailla työnantajia ja työyhteisöjä, johon pitkään työttömänä ollut osatyökykyinen työllistyy.

Työnantajat kaipaavat lisää tietoa ja kokemuksia osatyökykyisten työllistämisestä

Helmikuussa järjestetyssä Työkykyohjelman päätösseminaarista mieleeni jäi erityisesti eräs paneelikeskustelu. Keskustelussa erään yrityksen edustaja pohti, että mistä niitä osatyökykyisiä voisi rekrytoida, jos vaikka haluaisi ihan varta vasten niin tehdä? Mistä saisi lisätietoa ja kontakteja? Työkanava on yksi kanava lähetä hakemaan vastauksia näihin kysymyksiin. Me olemme erikoistuneet osatyökykyisten, vaikeasti työllistyvien ihmisten työpanoksen välittämiseen henkilöstöpalvelualan käytäntöjen mukaisesti. Me kannamme työnantajavastuun ja vastuun myös siitä, että asiakasyritykselle luvatut työt tulee tehtyä.

Tietoa ja tukea Työkanavan verkkosivuilta

Helppo keino saada lisää tietoa, tukea ja kontakteja osatyökykyisten työllistämiseen liittyen on Työkanavan verkkosivut. Verkkosivuilla haluamme kertoa avoimesti kokemuksistamme osatyökykyisten työllistämisestä niin työnantajien, työntekijöiden kuin Työkanavankin näkökulmasta. Unohtamatta kokemuksia eri toimijoiden keskinäisestä yhteistyöstä, joka takaa onnistumisen. Toki aina kaikki ei mene ihan suunnitellusti ja haluamme tuoda myös nämä kokemuksemme esiin rohkaisuksi ja ehkä opiksikin muille.

Tätä linkkiä klikkaamalla pääset verkkosivustollemme. Toivottavasti saat sivustolta ajattelemisen aihetta!

Blogin kirjoittaja on Työkanavan toimitusjohtaja Sari Nikkola, jolla on pitkä kokemus esihenkilötyöstä niin yrityselämän kuin järjestöpohjaisen välityömarkkinatoimijankin näkökulmasta.

Lähteitä ja lisälukemistoa:
Työvoimatiekartat – Työ- ja elinkeinoministeriön verkkopalvelu
Työttömiä työnhakijoita tammikuussa 258 000 – Työ- ja elinkeinoministeriön verkkopalvelu

Kirjoittaja

Sari Nikkola henkilökuva
Sari Nikkola Toimitusjohtaja 050 467 8189
Siirry takaisin sivun alkuun